Stanowisko ds. Nadzoru Właścicielskiego

Zgodnie z § 27 Regulaminu Organizacyjnego Urzędu Miasta Zduńska Wola:

"Do zadań i kompetencji Stanowiska ds. Nadzoru Właścicielskiego należy w szczególności:

1. prowadzenie spraw związanych z obsługą posiedzeń Zgromadzenia Wspólników wynikających z nadzoru właścicielskiego nad działalnością komunalnych osób prawnych, w tym konsultowanie przedmiotu sprawy z radcą prawnym, za stosownie wydaną przez niego opinią w sprawie bądź za autoryzacją dokumentu przez radcę prawnego;
  2. opracowywanie stosownych regulacji prawnych Prezydenta w zakresie pełnienia przez organ funkcji Zgromadzenia Wspólników;
  3. gromadzenie, przechowywanie i archiwizowanie dokumentacji dotyczącej członków zarządu oraz rady nadzorczej komunalnych osób prawnych;
  4. współpraca z komórkami organizacyjnymi sprawującymi nadzór merytoryczny nad zadaniami Miasta realizowanymi przez komunalne osoby prawne w zakresie związanym z pełnionym nadzorem właścicielskim, przenoszącym się na zadania wykonywane przez Zgromadzenie Wspólników;
  5. współpraca z komunalnymi osobami prawnymi w zakresie realizacji obowiązku podawania danych wymaganych prawem o charakterze informacji publicznej dotyczących tych podmiotów, a umieszczanych na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu oraz stronie internetowej Miasta;
  6. współpraca z osobą odpowiedzialną za prowadzenie spraw związanych z oświadczeniami majątkowymi w zakresie informowania o powołaniu bądź zatrudnieniu osób do zarządów komunalnych osób prawnych."

Przy znakowaniu spraw Stanowisko ds. Nadzoru Właścicielskiego używa symbolu „NW”.

Przemysław Holewski

Inspektor